Get Adobe Flash player

Canicross felszerelések 1. - a futóöv és a beülő

A canicross felszerelés három részből áll, ezek a hám, a részben rugalmas póráz és az öv vagy a beülő.

Személy szerint én a beülőt preferálom azonban sokan vannak akik sajnálják rá a pénzt -valóban nem olcsó, még a használható legolcsóbb hegymászó beülő is 10.000 Ft körül van, a profi cc -s ZeroDC vagy a franciák illetve a NonStop norvég cég által gyártott beülőről ne is beszéljünk - ezért övben futnak.

 

Az öv lényege, hogy ez az a felszerelés ami az ember futó derekán van és erre csatlakozik a rugalmas szár amely összeköti a páros két tagját.

Az öv akkor jó ha széles , párnázott és nem csak arra a részre fekszik fel, amely a köznyelvben deréknak nevezendő azaz a gerinc és a medence találkozására a legalsó csigolyáknál, hanem fedi egy kicsit a feneket is azaz a kutya által a futóra terhelt erőt elosztja a farizom és a hátizom között.

A szabályos övön nincs csat a póráz felcsatolására, csak csatlakozási lehetőség van -általában egy a csípőktől induló kötél, vagy heveder formájában- amire a rugalmas szárat egy oldható hegymászó vagy tűzoltó karabinerrel fel lehet csatolni.

A leoldás úgy történik.hogy a szárat oldjuk le a karabinerről és nem a karabinert az övről, 8Ez a kutya védelmében van így hiszen ha a versenyző kezéből kicsúszik a szárral együtt leoldott karabiner az komoly sérülést is okozhat a kutyában.9

Célszerű az övet az ágyékon átvezető nyitható hevederekkel ellátni ezek ugyanis megakadályozzák az öv el- vagy felcsúszását illetve elfordulását.

Az öv összecsatolása műanyag csattal történik.

Pár gyártó az övre fémből, vagy műanyagból helyez el karabinert rögzítve a szövetbe azt - ez többnyire un. farkasfogakkal történik - ezt egy erősebben húzó verseny kutya könnyedén kitépheti, így az elszabaduló pórázvég sérülést okozhat mind a kutyában mind a többi versenyzőben.

 

Felmerül a kérdés, hogy miért tartom jobbnak a széles övet mint a keskeny, könnyebb öveket. Nos azért mert a vékony öv nem osztja el eléggé terhelést, így egy erősebb futás után a derék megfájdulhat és egy nem elég erős törzsizomzatnál idővel akár gerincsérv is kialakulhat.

Dr. Svéda István, a MKSSZ vezetőségi tagja

Partnereink

Honlapunk a NEA támogatásával valósult meg.