Get Adobe Flash player

Canicross felszerelések 2. - a kutyahám

A hám lényege , hogy a kutya erőkifejtését minél jobban át tudja adni a futónak (bikeosnak, fogatnak ide sorolva a scootert is). Fontos tehát hogy azokon a felületeken ahol nyomást gyakorol a hámra minél nagyobb felületen találkozzon a kutya testével, míg a többi testrészt hagyja szabadon.


Többféle hám van. Van fél hám, amit fel kell csatolni a kutyára és van teljes hám ami a kutya egész testét fedi és a faroknál csatoljuk fel. Általában klasszikus hámokat használnak ( Musher, ManMat, Neewa) de van a klasszikusra hasonlító de állítható teljes hám is ( Musher új fejlesztés , Neewa illetve NonStop) illete van a ZeroDc Faster hámja amelyik szerintem ma a legjobb a világon.

A hám lényege , hogy a kutya erőkifejtését minél jobban át tudja adni a futónak (bikeosnak, fogatnak ide sorolva a scootert is). Fontos tehát hogy azokon a felületeken ahol nyomást gyakorol a hámra minél nagyobb felületen találkozzon a kutya testével, míg a többi testrészt hagyja szabadon. Bill képén(1) látszik, hogy a mellkasával teljes erővel bedől a hámba így optimális energiát közöl a száron keresztül velem, illetve a kerékpárommal. A minimális hátravezető hámrész nem vesz el az energiából. Nincs csat a hámon, ami részint egy sérülési problémát küszöböl ki , részint kizárja, hogy ( az anyag elfáradása vagy más okból, ütődés, stb miatti elrepedés, eltörés miatt) a verseny (futás) közben problémát okozzon. A fém csat, karika stb még sérülést is okozhat a kutya oldalán . A két szár közben tökéletesen továbbítja az energiát a rugalmas póráz felé. A klasszikus hámok ugyanilyen jók azonban az anyag vékonysága miatt.(heveder) korábban elkophatnak.

A másik fontos dolog a kényelem, azaz, hogy a kutya nyakának elég nagy nyílása legyen és, hogy ne csavarodjon sehol a testén. Sok hám ezt az elvárást nem teljesíti. A túl szűk nyaknyílás a futás közben akadályozhatja levegővételben és az agy vérellátásában a kutyát, míg a csavarodott hám az energiaátvitelt és nem utolsósorban a kutya komfortérzetét zavarhatja.

Fontos a csatlakozási pont is, itt célszerű vékony erősen megcsomózott hegymászó kötelet alkalmazni ,amelyik a kutya illetve az ember ( fogat) által kifejtett erőhatás többszörösét képes elviselni. Ha itt fémkarikát alkalmazunk akkor megint egy olyan problémát okozhatunk, amit a futás során nem tudunk orvosolni- elrepedhet , szétnyílhat - és akkor akár sérülést is okozhat nem beszélve arról, hogy a kutya el is futhat tőlünk egy másik versenyző után.

Futás előtt ezt a pontot kell a leginkább ellenőrizni, ezt egyébként a versenybíró vagy a segítője is elvégzi a rajt előtt és a szabálytalan szereléssel indulót kizárja vagy a szabálytalanság kiküszöbölésére kötelezi- akár a saját versenyidejéből is.

Fontos még, hogy az olyan hám amelyik forgó karabinerrel helyettesíti a kötést semmiképpen nem használható.

A rövid hámokat azoknál a kutyáknál célszerű alkalmazni akiket valamilyen okból zavar az egész testét fedő hám. Ezek a hámok azonban sem az energiaátvitel szempontjából nem tökéletesek , sem azért mert a két oldalsó csatt elrepedhet így akár az egész versenyt elronthatja.

Dr. Svéda István, az MKSSZ vezetőségi tagja


Képek:

1, kép ZeroDc hám  - False di Piave IFSS VB)
2. Klasszikusn hám (látszik, hogy nem feszül akutya testén és kicsit csavarodik- scooteres kép)
3. Jólfekvő klasszikus hám (Babinyecz József ,False di Piave- Brian a dobermann és a sáros versenyző)
4. A ZeroDc saját fogata kutyái hámja a stake-out-on. Látszik, a tökéletes összhang a kutyák testével.( Nesnerova fogatkutyái false di Piave)
5. A tökéletes, szabadmozgást biztosító mellrész.(Fantom, Dunaharaszti)
6. Ugyanez egy vékonyabb kutyával, Látszik, hogy teljes erővel be tud dölni a hámba.(Liza(Alice) 2014 Medve kupa első versenye)

István Svéda fényképe.
István Svéda fényképe.
István Svéda fényképe.
István Svéda fényképe.
István Svéda fényképe.

Tetszik ·